Зошто кученцата ни се толку слатки <3

Речиси секој ќе се сложи дека сите мали кучиња, без оглед на расата едноставно се неодоливи. Зошто? Што се случува во нашиот мозок што не тера да се разнежниме кога ќе видиме кученце?

Водечката теорија вели дека кај луѓето кои гледаат во кученцата во мозокот се кативира отпуштање на хемикалии допамин и окситоцин. Истите овие хемикалии се испуштаат кога гледаме во бебиња, но и кога ќе се заљубиме.

Ослободувањето на овие хемикалии е предизвикано со визуелни сигнали кај бебињата цицачи, вклучувајќи ги и сродниците со големи глави, големи очи, округло тело...

Бидејќи бебињата кај луѓето се беспомошни неколку месеци, нашата билошка реакција ни е да посакуваме да се грижиме за нив и да ги заштитиме, така што во прашање е ефолутивна предност кога нашиот вид е во прашање.

Но, исто така се чувствуваме среќно и весело кога ќе видиме кученце, било во живо или на слики.

Што кажува за тебе твојата тетоважа

И каде си сега според тетоважата

15 причини зошто Таравари си заминува од министерството за здравство

#ЧаоТаравари

Есенски моден водич за луѓе кои земаат помалку од 250 евра плата

Напишан од човек кој зема помалку од 250 евра плата

Севернокореец на Денот
Севернокорејка на Денот