Вселената мириса на мртви ѕвезди

Американскиот астронаут Скот Кели во 2015-та го сруши рекордот во најголем број денови поминати во вселената. Тој во вселената беше цели 350 дена. Без прекин.

Покарај другите работи Скот открива и тоа како мириса вселената.

„Вселената има необичен мирис на метал кој гори, мирис на варење или прскалка која се пали за празници“ вели Скот.

Уште позанимливо е од каде тој мирис во вселената. Вселената е метал af. Тоа е мирисот на мртви ѕвезди т.е. мирис на јаглероддиоксид кој го има насекаде во вселената после Биг Бенгот.

„Овие молеколи на јаглероддиоксид се во вселената практично отсекогаш“ вели Луис Аламандола од НАСА.

Покрај за мирисот на вселената овие молекули биле неопходни за да се појави животот на Земјата.

16 наслови од македонските портали кои ги очекуваме за дождот

Уште во далечната 1973-та Баба Ванѓа предвиде дека ако не носиш чадор за време на дожд ќе накиснеш

26 фрази за да уништиш слава или именден

Ако не си ти ќе е некој друг

16 позитивни страни од враќањето на евтината струја

Пишувано на скапа струја

Севернокореец на Денот
Севернокорејка на Денот