Тажни вести: Брокулата е здрава, многу здрава

Според најновите испитувања се дојде до заклучок дека треба што почесто да јадеме зеленчук. Тоа и не е баш весела вест за оние кои сакаат храната да им има вкус. Уште поневесела вест е што посебно треба да јадеме брокули.

Научниците од Универзитетот во Вашингтон нагласуваат дека брокулите го успоруваат стареењето па сега целото човештво е пред дилема дали да старее достоинствено јадејќи нездрава храна или да не страрее, а да се храни само со брокула.

Експериментите направени на глувци покжауваат дека никотинамид мононуклеидот, во понатамошниот текст НМН може да го забави појавувањето на мускулно коскени потеѓкотии кои се јавуваат во подоцнежниот живот. Покрај ова брокулите се одлични за функционирањето на црниот дроб.

НМН е поврзан и со подобрување на метаболизмот, поспоро редуцирање на густината на коските и помалку изразено слабеење на функциите на очите во подоцнежните години.

НМН покрај во брокулата има во големи количини и во зелката и во авокадото.

40 реални очекувања од 2017-та

Ако ги намалите очекувањата може да биде и ок година

30 новогодишни желби што можеш да ги посакаш и сигурно да ти се остварат во Македонија

Желбите се остваруваат само треба да знаеш што да посакаш

11 видови колеги кои ги има на предновогодишна забава од работа

Затоа што не сте доволно блиски за заедно да славите Нова Година

Севернокореец на Денот
Севернокорејка на Денот