Што најчесто зборуваме во сон

Француската студија која се однесува за спиењето и зборувањето во сон, резултатите од своето истражување ги објави во магазинот Sleep. Откриено е дека врз основа на снимките луѓето она што го зборуваат во сон, дури 10% се псовки. 

А еден збор посебно често се зборува. Тоа е зборот „не“.

Научниците претпоставуваат дека зборувањето во сон се одвива во текот на РЕМ фазата на спиењето кога се поголеми изгледите за интензивни, емоционални соништа. Во тие соништа може да има и некои заканувачки ситуации кои ги принудуваат луѓето да речат „не“.

Она што исто така е интересно поврзано со ова истражување е дека поголемиот дел од разговорите во сон, се граматички исправни, дури и кога зборовите се полни со мноштво на псовки.

16 наслови од македонските портали кои ги очекуваме за дождот

Уште во далечната 1973-та Баба Ванѓа предвиде дека ако не носиш чадор за време на дожд ќе накиснеш

26 фрази за да уништиш слава или именден

Ако не си ти ќе е некој друг

16 позитивни страни од враќањето на евтината струја

Пишувано на скапа струја

Севернокореец на Денот
Севернокорејка на Денот