Се заљубуваме само три пати во животот

Психолозите велат дека човек вистински се заљубува само три пати во животот. И секое од ова искуство е важно на свој начин. Секое од овие искуства е важно на свој начин и интересно е што луѓето за подолга врска или за брак ја одбираат втората врска. Тоа., сметаат психолозите е грешка и треба да чекаат трета. Еве зошто.

1. Љубов како од бајка

Често првата љубов се случува рано во животот и ни изгледа како чувство за кое сме чителе во бајките па ја идеализираме и веруваме дека се работи за љубов за цел жеивот.

Сепак тогаш ни е поважно како врската изгледа кон околината повеќе од она што навистина го чувствуваме.

2. Комплицирана љубов

Втората љубов во животот е накомплицирана. Уверени сме дека ги научивме лекциите од предходните искуства и се трудиме да најдеме потполно поинаков тип на партнер.

И покрај проблемите мислиме дека сме искусни да ги решиме.

Затоа емоциите ги оставаме на страна, а наместо нив се случуваат безбројни обиди да се спаси пропадната врска. Ова искуство не учи дека е важно освен да даваш љубов, важно е и да ја добиваш.

3. Зрела љубов

Оваа љубов во нашиот живот се случува кога сме се откажале од чекање да се случи нешто. Доаѓа неповикана и се коси со нашата идеја каква треба да биде вистинската љубов. Не е совршена, но е искрена врска.

Во оваа фаза веќе немаме никакви очекувања и не губиме време на измислувања на особини кои партнерот ги нема само за да го идеализираме, па со тоа сме спремни да го прифатиме онаков каков што е.

40 реални очекувања од 2017-та

Ако ги намалите очекувањата може да биде и ок година

30 новогодишни желби што можеш да ги посакаш и сигурно да ти се остварат во Македонија

Желбите се остваруваат само треба да знаеш што да посакаш

11 видови колеги кои ги има на предновогодишна забава од работа

Затоа што не сте доволно блиски за заедно да славите Нова Година

Севернокореец на Денот
Севернокорејка на Денот