Правилото од 5 секунди за падната храна е неточно

Правилото дека храната која ни паднала на подот треба да ја подигнеме за време од пет секудни за да е сеуште добра за јадење ни е на сите познато. Некои веднаш ја фрлаат храната која им паднала, а некои ја јадат.

Во едно истражување откриено е дека 70% од жените и 56% од мажите го знаат ова правило и сметаат дека е точно.


Според истражувањето на Универзитетот Клемсон времето кое храната е на земја е небитно во споредба со тоа колку е чиста површината на која паднала.

“Подобро е храната да ви падне на тепих каде шансите за пренос на бактерии се помали од 1% отколку на дрво или плочки каде што има шанси да се пренесе бактеријата на салмонела од 48 до 70 проценти“ - смета докторот Пол Досон од Универзитетот Клемсон.

Тој смета дека шансата да се развие болест преку овој начин се скоро никакви.

Виа Clemson University

10 видови на Фејсбук постови за првиот училишен ден

Со среќа на сите чинители во образовниот процес

15 причини зошто Таравари си заминува од министерството за здравство

#ЧаоТаравари

Есенски моден водич за луѓе кои земаат помалку од 250 евра плата

Напишан од човек кој зема помалку од 250 евра плата

Севернокореец на Денот
Севернокорејка на Денот