Правилото од 5 секунди за падната храна е неточно

Правилото дека храната која ни паднала на подот треба да ја подигнеме за време од пет секудни за да е сеуште добра за јадење ни е на сите познато. Некои веднаш ја фрлаат храната која им паднала, а некои ја јадат.

Во едно истражување откриено е дека 70% од жените и 56% од мажите го знаат ова правило и сметаат дека е точно.


Според истражувањето на Универзитетот Клемсон времето кое храната е на земја е небитно во споредба со тоа колку е чиста површината на која паднала.

“Подобро е храната да ви падне на тепих каде шансите за пренос на бактерии се помали од 1% отколку на дрво или плочки каде што има шанси да се пренесе бактеријата на салмонела од 48 до 70 проценти“ - смета докторот Пол Досон од Универзитетот Клемсон.

Тој смета дека шансата да се развие болест преку овој начин се скоро никакви.

Виа Clemson University

22 начини како да препознаете ГМО овошје и зеленчук

Спаси го своето семејство!

Што кажува твојот омилен екс-ју бенд за тебе како човек (прв дел, вероватно ќе има и втор)

Психоанализа

15 знаци дека дошло лето во Македонија

Надвор е лето, ги одржуваме виталните функции

Севернокореец на Денот
Севернокорејка на Денот