Панкот во Советскиот сојуз

Гоша Рабченски изгради репутација со сликање на локалната скејт и панк сцена во својата родна Русија. Иако овој дизајнер вешто ги кристализира кодовите на пост советскиот студ, неговата работа го опишува времето пред падот на Железната завеса - соработувал со култнио, нонконформистички уметник Тимур Новик и ги прател ленинградските панк бендови Аукција и АВИА.

Фотографот Игор Мухин од прва рака го докуементира тој монумнетално трансформативен период, бележејќи ја дивата енергија на младите во времето на залезот на Советскиот Сојуз.

„Ние немавме поим што се случува надвор од Железната завеса“ вели тој.

Во тек од шест години Игор ја документира московската рок сцена и направи сам стилот што ја изроди неа. „Во 1985-та Светскиот фестивал на младинци се одржа во Москва: концерти, собиранки, лицата, облеката и однесувањето на посетителите беа одлични. Со еден збор можеше да се нарече слобода.“ додавајќи „Беше едноставно неверојатно да се видат гости со долги коси кои не се одведени во станица и присилно истрижани“.

16 наслови од македонските портали кои ги очекуваме за дождот

Уште во далечната 1973-та Баба Ванѓа предвиде дека ако не носиш чадор за време на дожд ќе накиснеш

26 фрази за да уништиш слава или именден

Ако не си ти ќе е некој друг

16 позитивни страни од враќањето на евтината струја

Пишувано на скапа струја

Севернокореец на Денот
Севернокорејка на Денот