Најладното населено место на планетата

Дали сте слушнале за градот Ојмјакон? Па, би требало. Ова мало место сместено во сибирска тундра и официјално е најстуденото населено место на планетата.

Просечната температура во Ојмјакон во зима паѓа и до неверојатни минус 50 степени Целзиусови. Просек!

Градот се наоѓа во источниот дел на Јакутија и брои 521 жител.

Ојмјакон се наоѓа блиску до поларниот круг и времетраењето на денот варира од 3 часа преку декември до 21 часа во текот на краткото сибирско лето, кога ноќите се „бели“ и е светло речиси преку целото деноноќие.Градот се наоѓа на околу 750 м надморска висина.

Ојмјакон е оддалечен од главниот град Јакутск два дена возење.

Иронично, зборот “oymyakon” е вода што не замрзнува,поради блискиот извор на топла вода каде што собираат диви животни.

Инаку, најниската температура досега регистрирана во Ојмјакон е минус 71,2 степени.

40 реални очекувања од 2017-та

Ако ги намалите очекувањата може да биде и ок година

30 новогодишни желби што можеш да ги посакаш и сигурно да ти се остварат во Македонија

Желбите се остваруваат само треба да знаеш што да посакаш

11 видови колеги кои ги има на предновогодишна забава од работа

Затоа што не сте доволно блиски за заедно да славите Нова Година

Севернокореец на Денот
Севернокорејка на Денот