Кој тоа таму хакира?

Зона сумрака се дешава во последно време во базите на НАТО.

На телефонот на еден војник одеднаш почнала да свири рап песна која никогаш ја немал спуштено, а многу од војниците пријавуваат дека контактите им се избришани. Многумина добиле и известување дека некој се обидува да пристапи до нивните телефони.

Сѐ ова се случувало минатиот месец во естонската НАТО база во близина на границата со Русија.

И други војници забележале чудни активности на телефоните.

Покрај ова еден полковник забележал и дека е пратен преку неговиот смартфон и потоа видел дека некој од Москва сака да пристапи на неговиот телефон.

НАТО спроведе истрага и според извештаите на медиумите за ова се виновни Русите. Шпионите на Кремљ имаат високо ниво на кординација и користат софистицирани беспилотни летала опремени со ситеми за надзор и шпиунирање, сметаат од НАТО. На удар на руските хакери биле околу 4000 војници на НАТО во базите во Полска и балтичките земји.

Во случај на воена пресметка Русите со ова би можеле да предизвикаат збунетост во редовите на НАТО, а со тоа да се стекнат и со тактичка предност. Како одговор на ова НАТО нареди тргање на сим картичките од телефоните и користење на интернет само на посебни места. Покрај ова тие престанаа да ги користат и услугите на локалните мобилни оператори.

16 наслови од македонските портали кои ги очекуваме за дождот

Уште во далечната 1973-та Баба Ванѓа предвиде дека ако не носиш чадор за време на дожд ќе накиснеш

26 фрази за да уништиш слава или именден

Ако не си ти ќе е некој друг

16 позитивни страни од враќањето на евтината струја

Пишувано на скапа струја

Севернокореец на Денот
Севернокорејка на Денот