Кој пие повеќе: Мажите или жените?

На крајот на 20-тиот век тој сооднос падна на 1.1 пати во корист на мажите. Таа разлика е најмала меѓу меѓу возрасните посебно меѓу оние кои се родени после 1990-та (иако уште мислите дека 1990-та беше пред 10 години).

Анализирани се четири милиони луѓе родени помеѓу 1981-ва и 2001-ва и нивните навики на конзумирање на алкохол, а истражувањето е објавено во магазинот BMU Open.

Честата конзумација на алкохол кај жените е резултат на проментата во традиционалното сфаќање на улогата на половите. Разликите во конзумирањето алкохол се најмали во земјите во кои машките и женските улоги во општеството се најблиску до тоа да се еднакви.

Истражувањето исто така покажува дека пет посто од причините за смрт во светот можат да се поврзат со алкохолот.

Алкохолот заедно со пушењето и високиот притисок е еден од најголемите причинители на болести ширум светот.

40 реални очекувања од 2017-та

Ако ги намалите очекувањата може да биде и ок година

30 новогодишни желби што можеш да ги посакаш и сигурно да ти се остварат во Македонија

Желбите се остваруваат само треба да знаеш што да посакаш

11 видови колеги кои ги има на предновогодишна забава од работа

Затоа што не сте доволно блиски за заедно да славите Нова Година

Севернокореец на Денот
Севернокорејка на Денот