Кое е првото име кое е запишано во историјтата?

Десетици илјади генерации отидоа во заборав оставајќи само непишани траги од своето постоење па иторијата не познава ниедно име постаро од 3200-тата година пред нашата ера кога за прв пат писмото почна да се користи во Месопотамија.

Меѓутоа кога луѓето научија да ги бележат зборовите почнаа да ги бележат и имињата.

Кој бил првиот човек чие име е запишано во историјата? Крал, пророк, војсководец? Маж или жена? Можеби богат?

Одговорот е малку разочарувачки затоа што првиот човек запишан во историјата е трговец и сметководител.

Авторот на книгата “Кратка историја на човештвото“ Ноа Харари кој се занимавал со овој проблем открил дека најстариот запис од нечие име се наоѓа на глинена таблица од Месопотамија која датира од 33-тиот век пред нашта ера. На неа се забележуваат точки, загради и симболи кои бележат трговски договор.

Таблицата во основа е фискална сметка на која е забележана испорака на јачмен.

„28.086 мери јачмен 37 месеци Кушим“ стои на сметката.

И така првото познато запишано име во историјата е Кушим...

Постојат уште стотина слични таблици на кои се напишани имињата на обични смртници пред историјата да почне да ги бележи кралевите или пророците. Харари вели дека ова не го изненадува затоа што кралевите доаѓаат и си одат, а трговијта има централно место во животот на луѓето.

16 наслови од македонските портали кои ги очекуваме за дождот

Уште во далечната 1973-та Баба Ванѓа предвиде дека ако не носиш чадор за време на дожд ќе накиснеш

26 фрази за да уништиш слава или именден

Ако не си ти ќе е некој друг

16 позитивни страни од враќањето на евтината струја

Пишувано на скапа струја

Севернокореец на Денот
Севернокорејка на Денот