KNOW HOW: Како да закопаш Кинез според препораките на Комунистичката партија на Кина

Како земја со најмногу жители на светот Кина се соочува со недостаток на земја и со предизвиците што ги носи таа пренаселеност.

Сега пред Кина се наоѓа уште еден предизвик, каде да ги закопа 10-те милиони луѓе кои умираат секоја година.

Оваа недела кинеската влада објави “водич за закопување“ кој меѓу другото препорачува кремирање и фрлање на пепелта во море како и вертикално закопување на мртвите.

Закопувањето на мртвите во вертикална положба не е во склад со кинеската традиција, но според владата е во склад со практичните потреби. Мао, чие балсамирано тело се уште е во мавзолеј во Пекинг исто така предлагал традиционалните погреби да се заменат со кремирање.

Колку е очајна владата во Пекинг укажува и тоа што минатата година имаа натпревар во кремирање на кој учествуваа 50 крематориуми од земјата.

Оваа година сепак пристапот е посериозен. Комунистичката партија ги предупреди оние кои нема да се придржуваат до овие мерки дека ќе сносат последици, иако не наведоа какви би можеле да се последиците.

40 реални очекувања од 2017-та

Ако ги намалите очекувањата може да биде и ок година

30 новогодишни желби што можеш да ги посакаш и сигурно да ти се остварат во Македонија

Желбите се остваруваат само треба да знаеш што да посакаш

11 видови колеги кои ги има на предновогодишна забава од работа

Затоа што не сте доволно блиски за заедно да славите Нова Година

Севернокореец на Денот
Севернокорејка на Денот