Какви миленичиња се чуваат во Северна Кореја?

Во Пјонгјанг најпопуларни миленичиња се мајмуните и кучињата. Надвор до главниот град многу малку луѓе можат да си дозволат да имаат милениче затоа што за чување на мајмун или куче требаат многу пари и време. Во внатрешноста се чуваат кучиња за нивното месо како и за да ја чуваат куќата кога сопствениците не се дома.

Популарноста на мајмуните во Пјонгјанг опаѓа и зад тоа има една урбана легенда. Ако ја користиш електричната енергија без дозвола од власта можеш да добиеш голема казна. Со цел да се заштеди електрична енергија во земјата се забранети микробранови печки затоа што трошат многу струја. Иако се забранети луѓето тајно ги користат. За да го спречат ова полицајци често влегуваат во домовите да бараат микробранови печки.


 Би можело, а и не мора да ве интересира

Колку чини еден мајмун и каде да го купите


Според легендата некој полицаец влегол во куќа во која имало микробранова печка. Семејството ја сокрило печката, но полицаецот бил упорен да ја најде или семејството да му признае дека поседува микробранова. По некое време мајмунот влегол во собата со микробрановата печка. Откако се прошири оваа приказна луѓето се свртеа кон чување на кучиња и прасиња како домашни миленичиња.

40 реални очекувања од 2017-та

Ако ги намалите очекувањата може да биде и ок година

30 новогодишни желби што можеш да ги посакаш и сигурно да ти се остварат во Македонија

Желбите се остваруваат само треба да знаеш што да посакаш

11 видови колеги кои ги има на предновогодишна забава од работа

Затоа што не сте доволно блиски за заедно да славите Нова Година

Севернокореец на Денот
Севернокорејка на Денот