Kако точно да го пресметате иделниот индекс на телесна маса

Одржувањето на нормална тежина е многу важно за здравјето, но освен идеалната тежина важна е да знаете да го пресметате и индексот на телесна маса.

Постојат два многу едноставни начини да се пресмета индексот на телесна маса. Изберете зависно од тоа дали повеќе сакате да ја пресметате висината во метри или сантиметри.

Прв начин н на пресметување на индекс на телесна маса

Пред се, со помош на метро утврдете ја вашата точна висина. Ако сте високи 1,80 помножете 1,80 x 1,80 = 3,24 метри.

Следниот чекор е да ја поделите вашата тежина со резултатот кој што сте го добиле множејќи ја висина. Значи ако вашата тежина е 80кг, треба да ја поделите со 3,24 метри - 80: 3,24 = 24,7. Во тој случај вашиот индекс на телесна маса е 24,7.

Втор начин на пресметување на индекс на телесна маса

Тоа е начин кој се користи ако својата тежина ја пресметате во сантиметри, а не во метри.

Значи, ако висината ви е 80 кг, а висината 180см, треба да делите 80 кг со 180см - 80: 180= 0,44 . Потоа о,44 поделете го уште еднаш со вашата висина - 0,44 : 180= 0,00244. Ова е последен децимален број кој што сте го добиле, без оглед на бројот на вашата висина или тежина, па помножете го со 10 000 - 0,00244 x 10 000 = 24,7.

Повторно добивате ист број на индекс на телесна маса, а се работи за две различни постапки. Значи, ако вашиот број на телесна маса е под идеалниот, не се храните доволно или квалитетно како што се препораќува. Ако е над идеалниот, би требало да внимавате на изборот на намирници со кои се храните.

Што кажува за тебе твојата тетоважа

И каде си сега според тетоважата

15 причини зошто Таравари си заминува од министерството за здравство

#ЧаоТаравари

Есенски моден водич за луѓе кои земаат помалку од 250 евра плата

Напишан од човек кој зема помалку од 250 евра плата

Севернокореец на Денот
Севернокорејка на Денот