ИМАТЕ ОПРАВДУВАЊЕ ЗОШТО ДА НЕ ИМ КУПУВАТЕ ПОДАРОЦИ НА ДЕЦАТА: Пронајден гробот на Дедо Мраз

Археолозите од Турција мислат дека пронајдоа гробница која би можела да ја промени историјата, посебно историјата на христијанството. Се семта дека тие крај Анталија го пронашле гробот на Свети Никола кој е основна инспирација за Дедо Мраз.

Чемил Карабајрам, директор на некој завод задолжен за споменици во Анталија потврди дека пронашле документи кои откриваат детали за животот на Свети Никола.

Турските истражувачи исто така сметаат дека општоприфатената приказна за тоа тоа што се случило со моштите на Свети Никола не е точна.

Досега се сметаше дека негоите остатоци се во Бари, Италија каде што ги донеле морнари и ги положиле во базиликата именувана по светецот, Свети Никола. Според приказната тоа се случило 700 години после негтговата смрт кога Крстоносците почнале да ја губат битката со муслиманските освојувачи.

Новите документи укажуваат дека тие всушност ги пренеле моштите на некој локален свештеник, а не на светецот. А тоа укажува дека моштите на Свети Никола и понатаму се наоѓаат во храмот во Демре.

Со специјални радари тие под подот на храмот откриле човечки остатоци, но прашање е дали ќе можат да ги испитаат затоа што меѓу моштите и подот се наоѓаат многу вредни мозаици.

16 наслови од македонските портали кои ги очекуваме за дождот

Уште во далечната 1973-та Баба Ванѓа предвиде дека ако не носиш чадор за време на дожд ќе накиснеш

26 фрази за да уништиш слава или именден

Ако не си ти ќе е некој друг

16 позитивни страни од враќањето на евтината струја

Пишувано на скапа струја

Севернокореец на Денот
Севернокорејка на Денот