И белото вино е штетно така да и официјално не осатана ништо што е здраво за организмот

Истражувањето кое го спровеле научниците од американскиот Универзитет Браун укажува на тоа дека белото вино ги зголемува шансите за добивање на меланом.

Меланомот е облик на малиген тумор, а својот пат на развој го заопчнува во меланоцитите, келии кои ја бојат кожата, односно произведуваат меланин. На кожата на луѓето тој е сконцентриран во бенките.

Меланомот е значајно помалку застапен од останите видови на рак на кожата, но е посмртоносен.

Професорката по дерматологија и епидемиологија на Универзитето Браун прецизира дека и од порано се знае дека појавата на ракот на кожата се поврзува со претераното изложување на ултравиолетови зраци.

„Резултатите не изненадија. Белото вино е единствен пијалок кој можеме да го поврземе со зголемен ризик од настанување на мелано. Засега не знаеме која е причината за ова“.

40 реални очекувања од 2017-та

Ако ги намалите очекувањата може да биде и ок година

30 новогодишни желби што можеш да ги посакаш и сигурно да ти се остварат во Македонија

Желбите се остваруваат само треба да знаеш што да посакаш

11 видови колеги кои ги има на предновогодишна забава од работа

Затоа што не сте доволно блиски за заедно да славите Нова Година

Севернокореец на Денот
Севернокорејка на Денот