Дечишта уништија непроценливо културно наследство

Група дечишта уништи непроценливо богатство што се наоѓа во Норвешка, поточно пештерска слика на скијачи на островот Тро. Градоначалникот на местот во кое се наоѓа овој цртеж го нарече делото „вандализам“ и „национална трагедија“.

Цртежот го уништија двајца млади на кои според градоначалникот Бард Андерс Ланго им е мнооооооооогу жал за наравеното.

Како што сите што пратиме предизборни кампањи од 1998-ма навака знаеме дека “Патот до пеколот е поплочен со добри намери“ така и овие дечишта имаа добри намери. Тие сакаа да го продлабочат цртежот за да им е повидлив на посетителите.

Овој цртеж е еден од најпознатите во Норвешка и е меѓународно претпознатлив симбол на таа земја. Тој е и доказ дека луѓето во каменото доба користеле скии и послужи како инспирација за логото на Зимските олимписки игри во Лилехамер во 1994-та година.

Археолозите се сложни дека направената штета е непоправлива.

40 реални очекувања од 2017-та

Ако ги намалите очекувањата може да биде и ок година

30 новогодишни желби што можеш да ги посакаш и сигурно да ти се остварат во Македонија

Желбите се остваруваат само треба да знаеш што да посакаш

11 видови колеги кои ги има на предновогодишна забава од работа

Затоа што не сте доволно блиски за заедно да славите Нова Година

Севернокореец на Денот
Севернокорејка на Денот