Бизаpни спортови од минатото

Скок во далечина со коњ

Многу спортови се комбинација на повеќе идеи чија цел e да дадат возбудлива спој како за натпреварувачите така и за публиката. Еден од таквите концепти е и скокот во далечина со коњ. На почетокот имало големо интересирање за овој спорт па бил и официјална дисциплина на Олимписките игри во Париз 1900-та. На тие игри постоела и дисциплина скок во височина со коњ.


Возбудливоста на ова натпреварување опаднала поради слабите резултати. Добитникот на златниот медал успеал да постигне скок од 6,1 метри, додека за сребро биле доволни само пет метри. Денешниот рекорд во скок во далечниа, без коњ, е 8.95 метри.

Трки со желки

Иако и денес постојат трки со желки како занимација за децата, во минатот тие биле сфаќани посериозно. Се користеле голем желки, а често имало и деца кои ги јаваат желките како џокеи. Овој спорт пред стотина години привлекувал многу посетители.

Фрлање лисици

Во седумнаесети и осумнаесети век кога аристокраијата не ловеле тие ги фрлале лисиците како спортска активност со креативно име “Фрлање лисици“. Спортот беше тимски па така двајца играчи ја фаќаа лисицата на по едниот крај и ја фрлаа во височина. А да... Се користеа живи лисици кои претходно натпреварувачите требаа да ги фатат. Рекордот во овој спорт е 7 и пол метри.

40 реални очекувања од 2017-та

Ако ги намалите очекувањата може да биде и ок година

30 новогодишни желби што можеш да ги посакаш и сигурно да ти се остварат во Македонија

Желбите се остваруваат само треба да знаеш што да посакаш

11 видови колеги кои ги има на предновогодишна забава од работа

Затоа што не сте доволно блиски за заедно да славите Нова Година

Севернокореец на Денот
Севернокорејка на Денот