12 интересни факти за земјите низ светот

1. Суринам е единствената земја на светот освен Холандија во која холандскиот јазик е официјален.

2. Најголем процент на жени во парламентот има во Уганда каде што жени се 63% од пратениците. Уганда е и првата земја која ги забрани пластичните кеси во 2007-ма.

3. Само две земји на светот имаат знамиња без сина, бела или црвена боја на себе. Тоа се Мавританија и Јамајка. Беше и Либија додека не го смени знамето.

4. Најголемо БДП по жител има Катар, а на второ место се Луксембург.

5. Банкок је најпосетуван град на светот со 16 милиони туристи секоја година.

6. Конго и Демократската република Конго се две различни држави кои се така наречени по најдлабоката река на светот - Конго.

7. Молдавија е најлоша туристичка дестинација на светот. На секои 323 жители доаѓа по само еден турист годишно.

8. Нигерија има најмногу жители во Африка - 125 милиони.

9. Иран има 22 скијалишта. Повеќе од цела Јужна Америка.

10. Дамаск во Сирија е најстар град во кој луѓето живеат без прекин.

11. Бурунди е најсиромашната држава која има освоено Олимписки медал.

12. Помеѓу Словенија и Хрватска има мала територија која е ничија земја.

40 реални очекувања од 2017-та

Ако ги намалите очекувањата може да биде и ок година

30 новогодишни желби што можеш да ги посакаш и сигурно да ти се остварат во Македонија

Желбите се остваруваат само треба да знаеш што да посакаш

11 видови колеги кои ги има на предновогодишна забава од работа

Затоа што не сте доволно блиски за заедно да славите Нова Година

Севернокореец на Денот
Севернокорејка на Денот